Thursday, December 30, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Entry penutup 2010...

BOLA & COTI

Yahooooooooooooo...!! esok coti...esok cotiiiiii....!! Makasey byk2 kepade PM kite Dato' Sri Mohd Najib atas kesudian memberi coti kepade warge Malaysia sempena kemenangan pasukan bola sepak kita semalam....Tahniah kepada pemain2 kita...u all done a good job...!! Gua kagom ngan "ketereran" keeper kita si Fahmi tuuu...walopon smalam Indonesia dapat jaringkan 2 gol...smua tu ape ade hallllllllllllllllllllllllllllllll...kite menang jugakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....!! weeeee....

Semalam pas mgrib jek...aku ngan dee tros kuaq pi Pekan Kuala Kubu nak cop tempat kat kedai awai2...kang klau lambat mmg full ar kedai tuuu...kat sini pekan dia org panggil "Pekan Mati" coz malam2 mmg leh kire la bape kedai jek yg bukak...so bile ade live bola org2 kat situ ttumpu kat kedai makan yg bukak tu je laaaaaa...memang rioh gua cakap luuuuuu....tak yah susah2 gi stadium...kat situ pon da cam stadium...ekekeke...

REZEKI 2010

Tahun 2010 pada aku tahun rezeki untuk aku...Allah susun rezeki aku satu persatu membuatkan idop aku jadik lebih bermakna dari hari ke hari.... Alhamdulillah syukurrrr...smalam plak tetibe gedebuk dapat rezeki yg tak penah aku harap....bile dapat tu rase cam nak nanges tharu gituuuuuuuu....smoga tahun depan dilimpahkan lagi rezeki... InsyaAllah...

TAHUN 2011

Lagi 2 ari jek lagi da masok tahun baru....well...aku da mule nampak skop2 keje aku kat tempat baru neh & aku harap aku teros kuat semangat mengadap segala kemungkinan samade positif @ negatif...

Tahun depan ni jugak klau tak de aral melintang....aku akan "naek pangkat"...."naek pangkat" ape....?? heheheh...ade laaaaaaaaaaaaaaaa....maleh nak citer lebih2....nanti2 la aku citer kemudian...huhuhu....

Ape lagi ekkkk.....rasenye cam tak tau da nak mengarot pe...cume cam tak caye tahun depan umo da nak masok 27...fuhhhhh....hekhekhekhek....
Sunday, December 26, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

COME ON MALAYSIA...!!

Yeeehhhaaaaaaaa....!! mase aku wat entry nehhh...sambil tu aku tgk bolaaa...skang neh Malaysia da lead 3-0 tuuuuuuuuuuu....!! huh...sangat membanggekan team bola malaysia kite neh ropenye kannnnn....tapi aku marah tol ar org yg dok men laser tuuuu....bangang...!! nak tgk bola tu tgk je laaaaaa...dok kaco player tu wat mende....perangai mengalah kan perangai monyettt....

Tapi kite jangan tlalu ghairah la kan ngan kemenangan untuk final (pertame) nehhh...kene tunggu la plak untuk final kat indon nanti kannnnnnnn....untuk game kat indon tu nanti cam2 leh jadik woooooooo....skang neh mmg la da cantek 3-0...kat sane nanti korang tak tau lagiiiiiiii....kan..kan..kan....pe2 kite kene tros bdoa & support team bola sepak negara...jangan la dok taksub support bola luar negara tu jekkkkkkk....

Di kesempatan neh aku nak ucapkan tahniah la ek untuk kejayaan malaysia stakat nehhh... tahniah kepada coach K. Rajagopal, Safee Sali yg sumbatkan 2 gol, Ashari Shamsudin sumbatkan 1 gol & player2 Malaysia yg len...!! aku dok ucap neh macam la dorang bace blog aku neh kannnn...hahahaha...tak kesah la tu kannnnnnn...yg penting aku mmg support dorang habis-habisan....walopon tak gi stadium....aku tetap sokong kat umahku syurgaku ni....lagi besttt....aku tgk bola ditemani bantal2...abes jek bola leh tros tido...sok nak keje....

ohhh...da sebulan ropenye....

Wahhhhh...pejam celik pejam celik...plingggggg...!! da sebulan aku keje kat tempat baru...kejap je mase berlaluuuuuuuu.....dalam sebulan neh byk giler keje i u ollsssss....tapi da name pon keje kannnnnnnn...org bayo gaji...wat je la kannnnnnnnn....bukan kate keje jekkk....sebulan ni jugak aku ngadap ngan macam2 cabarannnnn...ujiannnnnnnnn....dugaannnnnnn....ehhhh..same je la tu kannnn....(lantak aku laaaaaa...huhuhu)

Tapi aku rase bsyukur...selain mak abah...insan2 laen sekeliling aku byk bagi semangat & pandangan to face all those things....tu baru sebulan keje....da lame2 nanti lagi macam2....biase la tu kannnnnn....mase keje tempat lame dulu pon cam ni gakkkkk....da name pon manusia...mane leh larik dari ujian....pe2 pon gua try rileksssssss....rileks kerrr....?? aku dok sorang2....korang mane tau aku rileks ke tak.....aku je yg tauuuu....ekekekek....

Mase mule2 aku masok keje dulu...aku dok kat chalet kannnn...tapi skang aku da dok kat quarters...dok sorang2 umah tu plak agak besar....tv aku tak beli lagiiii...sunyi siottttt....sebelom aku masok umah tuu...aku gi la tgk dulu....sekali balkoni dia btol2 ngadap utan okehhhhhh.... ngadap pokok buloh tpacak beso2 plak tuuuu....haishhhhh....aku pon bcerite la kat mak abahhh....pastu abah juz pesan....

"masok je situ nanti tiap2 ari jangan miss mengaji...bile first day kamu masok umah tuuu....kamu mengaji tu sebenanye satu proses perkenalan diri kamu & makhluk2 yg ade kat situ...."

Tu antara nasihat abah kat aku....selebihnya tak yah la aku share coz abah aku ni byk bebel kat akuuu...huhuhu....tapi so far aku dok sorang2 kat situ Alhamdulillah tak penah lagi kene kaco....

Makin hari aku kat sini aku da makin selesa....staf2 sekeliling aku stakat ni bagi kerjasama yg baek so proses aku nak blaja segale mende baru untuk aku neh takde la susah sangat aku nak ngadap & aku pegang lagi satu nasihat abah....

"susah cam ne pon keje yg kite kene buat....klau kite buat ngan ikhlas...bende tu akan jadik senang"

Dalam segale hal...mak abah la pakar rujuk akuuuu....walo kene bebel sampai nak bnanah tlinge pon aku sanggop tadah okehhhhhh....coz pade aku segale mende yg dorang cakap tu benar2 belake....klau mase zman aku skolah dulu....aku selalu sangat tak dengo kate...degil....bile aku nampak ape yg aku da jadik skang hasil bebelan dorang dulu tuuu....so skang aku takde hal da klau kene bebel....da keballlll....hikhikhik....
Friday, December 10, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Gunekanlah RIDSECT...!!

Ridsect yg gagah perkase di samping lipas yg da mampos...

Yee...ini adalah iklan racun serangga...!! Gunekanlah RIDSECT untuk membunuh musuh ketat anda seperti lipasss...semotttt...nyaaaaamok...kumbanggg...@ kutu atas pale korang pon bolehhhh...

Motip entry...?? ikot suke aku laaaaaaaa...blog akuuu...hahaha...!!

Heeeee...teros migrain pale aku ni okehhh...bile nampak lipas smalam...malam tadi kat tempat keje aku ni ade wat sambutan maal hijrah...start dari solat maghrib & isyak bjemaah kat surau pastu ade ceramah...pas ceramah makannnnn....mase aku makan tu jam da 10.30pm...aku dok kat sini time camtu kire da tgh malam la tuuuu...huhuhu....aku pon mintak diri nak balek la kannnn....even aku nak balek chalet dalam ni jugak je ponnn...tapi aku still kene drive sorang2 da laaa gelap hokehhh....start je kete aku teros bace ayat Kursi byk2 kali sampai la aku selamat masok chalet...

Bukak je pintu chalet aku bagi salam...aku tak harap pon salam aku tu berbalas...klau tetibe dengar ade yg menjawab salam aku...kangggg mau aku pengsan kat situ kanggg...ye arrrr...da tentu2 aku dok sorang2 je kannnn...haaaaaaaaaaa...skali yg menyambot kepulangan aku LIPAS daaaaaaaaaa....aku pon sepantas kilat gedegangggg tutup pintu teros berlari capai RIDSECT....aku rase ade la nak dekat setengah botol kot abes aku sembor...sampai mampos teros keras laaaa aku sembor kaw2 punyerrrrrrrrrr...dengan tabahnye aku amek kapas pegang misai lipas tu sambil menggigil teros campak dalam tong sampah...okeh selesai...!!

Hah...!! ni sekor lagi dalam toilet....


Pastuuuuuu....aku masok toilet nak cuci muke....hek elehhhhhhhhh....boleh pulak ade sekor lagi dok berjoget dalam toilet tu kannnnnnnnnnn...hape lagiiiii...RIDSECT lagi la yg aku cariiii...yg ni aku sembor tak se"kaw" tadiiii.....ye arrrrr...kang abes camnerrrr klau ade lagi makhluk nii...?? mau aku start kete teros balek ampang kanggggggggggggg...hokhokhok....

Jadiiii....nasihat saye kepade mereke yg takottt...eh bukan takottt...GELI ngan lipassss.... gunekanlah RIDSECT tanpa was-was...klau bunuh pakai tangan nanti busukkkkk...klau ketuk ngan penyapu kerrrrrrr....ngan kayu golf kerrrrrrrrrrr...nanti penyek kuar taikkk...eeeyyaakkss geli kann...kannn...kannn.....


Monday, December 6, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Mak...Abah...Happy 29th Anniversary...!!

okehhhhhh...sebelom aku masok bilik meeting...dengan ini saye anak kepade Cikgu Halim & Cek Ton ingin mengucapkan Happy Anniversary yg ke-29 untuk dua insan yg sangat2 bermakna dalam idop aku nehhh...i luv both of u very strongggg...!!

gambo da agak season...tapi takpeeee..kehenseman abah & kecantikan mak still nampakkk... hahahaha...

Mak...Abah...dayah & adek2 doakan kite satu family bahagia sampai bile2...kitorang jugak doakan mak abah dipanjangkan umo & sentiase dimurahkan rezeki....byk sangat pengorbanan mak abah untuk kami adek-beradek....klau nak dibalas mmg tak kan terbalas....ape2 pon kitorang akan sentiase cube menjadi anak2 yg baek....InsyaAllah....

Sunday, December 5, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Entry utk seminggu....

Hadoiiiiii.....da 10.40pm....pale aku ting tong da neh dok wat tender nehhhh....siyesssss....tpakse stop gakkkk...klau takkkkkk....ntah hape2 aku type kang dalam mende alah tuuu....

Tapiiiiiiiiiiiiii...klau type wat entry aku takde hal...ekekekeke....hokehhhh...ni aku nak wat entry untuk sminggu truihhhh...."mane la tau nanti tak sempat da nak jumpe kannnngggg"....ni klau mak aku dengaq statement neh....kompem kene lempang laju2....huhuhuhu....maksod aku tak sempat bceloteh dari senin sampai ahad laaaaaaaa....

Khamis ngan jumaat lepas mase aku byk dok dalam bilik meeting ngan ketua2 skolah yg len wat tender...mende neh bukan boleh siap sehari dua okehhhh...aku kene buntang kan bijik mate aku nehhh...bace....teliti....edit & macam2 laaaaaaaa...klau aku citer pon korang tak paham...So bermule sok pogrem aku adelah seperti berikot...

ISNIN - SELASA (6 - 7 DIS 2010)
Pas je punch in...aku kene masok bilik meeting lagiiiiiiii.....wat tender tuuuuu sampai siap & nak print out....mmg kompom pagi sampai petang....time lunch jek la nak rest & solat....pastu kol 2pm sambong balekkkk...masok next year aku rase penampilan aku da sedikit berubah kottt... kene pakai spec....rabon sudahhhhhhhh...hahaha...

RABU - JUMAAT (8 - 10 DIS 2010)
Aku & ketua skolah yg len kene pi Janda Baik present pasai tender....mampos akuuuu....takpeee mak abah cakap lekkkkk jekkkkkk....dorang akan selalu doakan untuk akuuu....tq mak abah... doa kalian mengiringi spanjang perjalanan idop ini...cewahhhh....

JUMAAT - AHAD (10 - 12 DIS 2010)
Kene pi IKBN Sri Iskandar plakkkk....ade seminar pegawai2 IKBN se-malaysia....


So...kesimpulan nyeeeeee.....mak bizi noxxxxxxxxxxxxxx....



Nota kaki: gua sedeyyy tak dapat gi dinner Shahputraaaa...!! uuuwwwaaa...!! jawabnye baju dinner gua...gua buat pakai pi keje je laaaaaaa.... (tapi macam malu la plak pakai baju tu gi keje...meriah kottttttttt)


Pehal laaaaaaa....blog aku neh tak leh tukar font tu jadik kaler2...?? sengal...

Kau yang bernama CINTA....

walawehhhh...title jiwang siottttttttttt...ala u ollsssss...sile bagi laluan...aku neh sebenonye ngah bkerot-kerot dahi dok nyiapkan tender untuk tempat keje baru aku neh...balek dari kuaq ngan cinta aku neh smalam...aku wat tender tu....bangun subuh tadi teros sambong wat balek... klau dok ngadap sangat bleh bengong pale hotak aku nehhh....

so ni aku rest jap update entry....at least release la sket kepenatan otak nehhh....
gambo neh diambik mase kitorang makan kat Sekinchan Ikan Bakar smalam (5/12/2010)... pas tgk wayang citer Ngangkung & shopping sket kat Pavillion, kitorang teros gerak mai makan kat sini...sementare tunggu makanan sampai bgedik la jap amek gambo...da lame kottt kitorang tak bgambo sesame...hehehe....

Since da jauh ngan ini cinta...ujung2 minggu je la leh jumpe...lately beliau sebok ngan bola kat putrajaya so senang la sket nak jumpe...pas ni tak tau la bile plakkk...uhuk..uhuk...tak pe laaaaa...ni la dinamekan pengorbanan....ape yg aku lalui skang smua untuk mase depan...

Klau ngan Allah tiap2 ari aku berdoa merayu dimurahkan rezeki....permudahkan perjalanan hidop aku...lindungi & pelihara aku....doa untuk aku & beliau tak penah aku lupe...aku doa ape...?? hishhhhh...mane leh bagitauuuuuu...rahsiaaaaaaaa....ekekeke....

What can i say...stakat ari ni beliau sunggoh menyenangkan....keep it up luv...!!

Friday, December 3, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Mampu ke aku...??

Aku skang dalam proses muhasabah diri...mencari kekuatan & kelemahan diri ni....aku tau aku ade kekuatan aku sendiri...tapi kelemahan aku terlalu byk....tu yg membuatkan aku takot nak pikol tanggungjawab sebagai Ketua ni...mule2 aku masok keje baru nehhh...aku da nampak dugaan & ujian yg bakal aku tempuh...ermmm...

Mase aku wat entry neh...emosi aku agak kurang stabil...tu pasal aku tak kuase nak wat lawak bangang cam slalu...harap maklum...

Lepas satu...satu hal len plak aku kene ngadap...ni baru peringkat awal....klau da lame2 nanti aku tak tau ar kan cam ne...cam lipas kudung agaknye aku kene bkejar-kejar...aku bukan nak mengeluh pasai keje2 yg aku kene wat...ni da mmg tanggongjawab aku...lagipon ni rezeki yg Allah bagi...cume aku tertanye-tanye ngan diri sendiri MAMPU KE AKU NAK PIKUL TUGAS SEBAGAI LEADER niii....?? LAYAK KE AKU...??

Tuesday, November 30, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Tempoh dok sengsorang...

Haaaa...smalam & spanjang minggu neh tempoh percubaan aku tinggai kat chalet tu sorang2 u ollsssssssssss...stakat malam tadi ok jekkk...tenanggggggggggggggggg je aku rase walopon aku tak leh tgk tv....tv rosak okehhhhhhhhhh....klau org yg tak leh idop dalam kesunyian mmg tak leh laaaa dok sini....tak sesuwaiiiii....tapi stakat neh aku ok jekkk....

Lepas maghrib aku ngaji...lepas isyak pon aku ngaji lagi...mau tak tenang idop akuuuuuuu...hehehe....lepas ngaji solat isyak tuuuu....aku jadik blurrrr jappp...dok memikir nak wat ape....soooo....aku pon gi la gosok baju untuk keje ari ni....pastu masok bilik dok atas katil ngan laptop akuuu....ngan laptop tu pon aku tak reti nak wat pe....broadband kat sini takde coverage langsongggggggg...last2 aku bukak semua video game liverpool yg bullet saved dalam laptop aku nehhhh....tak pasal2 kannnnnnnnnnnn...fan MU tgk game liverpool...what to do....?? i have no choice....layannnnnnnnnn....ekekekeke

Bile da agak2 bosan ngan laptop....aku tolak tepi then aku amek majalah Al-Islam yg abah belikan untuk akuuuuu....abah takmo aku bosannnn...tu yg dia belikan majalah tuuuu....aritu pon aku kene tarbiyah dia soh aku byk membace...asek ngadap laptop jekkkkkkkkkkkkkk....sekali padan muke akuuuuu...dok kat tempat tade coverage....nak tak nak kene la rajen2 membace.... abes tu aku nak wat pe lagi kannnnnnnnnnnnnn....

Tu pon aku tak tau bile aku telelap....dengan lampu tpasangggggggg jek....tau2 jek alarm aku bunyi kol 6 am....malam ni mende yg same la aku wat kot...haissshhh....
Sunday, November 28, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Tak Seronok...Tapi Beronok-ronok

yeeehhhuuuuuuu....today is a day for me & mr. bullet beronok-ronok 2gether....agak sakan ari neh kitorang jenjalan da macam pelancaong yg baru mai malaysia okehhhh...

From jalan genting klang....beliau memandu kete aku yg mempesonakan itu....actually mase tu kitorang tak tau nak gi mane...agak sengal ketike itu....beliau soh aku wat pilihan Sunway Pyramid @ Pavillion....?? tapi aku jawab nak pi One Utama...

So...macam biase...dengan kelajuan 80km sejam kuase tenok....kitorang nak pegi One Utama la kannnnnnnn....tapiiiiiii....bile tnampak sign board Mutiara Damansara....aku teros soh dia masok situuuu....so kesimpulan yg boleh dibuat dari situasi ini adelah....ape yg dirancang smua poyo belake....hahahahaha....aku la yg poyo tuuuu....bullet bile aku soh masok kanannnn...dia masok la kanannnnn....klau aku soh masok kiriiiiii...dia masok la kiriiiiii....klau aku soh reverse...kompem aku kene lempangggg....hahahaha....

Bile kete da selamat parking kat E @ curve....kitorang teros naek pi beli tiket wayang dulu.... mase dalam kete mmg dok discuss nak tgk Ngangkung kononnyeeeeeeee...sampai2 jek situ teros tukar citer pulakkkk....kitorang amek citer Unstoppable....

Sementare nak tunggu masok panggong....kitorang gi mentekedarah dulu....bullet lanje makan Mr. Teppanyaki....baru jek lagi kitorang makan mende alah nehhh...ni makan lagiiiii....aku ok jekkk...mende sedapppp....sebat je laaaa....beliau mmg da tangkap cintan ngan Mr. Teppanyaki nehhh....seb baek ngan teppanyaki....klau ngan pompuan laennnnnnnnnn...tau la aku nak wat peeeeeeeee.....ekekekeke.....

Pas tgk wayang kitorang jenjalan laaaaaa...pi The Curve....pi Ikea....& ape kejadah yg ade kat situ laaaaaaa....nak pusing abes mmg tak larat la aku kannnnnnn....aku pon nak kene balek awai coz sok pepagi bute pas suboh aku nak btolak pi keje....adusssssssss...kat kuantan pas suboh leh tidoq2 lagi tauuuuuuuuuu...uhukkkk....

Then last destination b4 berpisahhhh.... (cewahhh....berpisah kerrrrrr.....?? hahahaha.....) kitorang pi makan kat Sekinchan Ikan Bakar @ Setiawangsa....perggghhhhh...mmg sedapppppp.....!! (kepade beliau yg disayangi....pasni leh lanje lagiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.....)

Yang last ni yg tak best nehhhh....kene la anto beliau kat genting klang balekkkkk.....huk huk huk... =(
Saturday, November 27, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Cube Kuatkan Semangat...

ahah...title skema gilerrrrrr....yeeeee...skang neh aku cube untuk memantapkan tahap kekuatan semangat aku nehhh...ermmm...bukan peeee...aku neh nak kate penakot sangat tak jugakkkk...nak kate berani sangat pon tak jugakkkk....

first day aku keje kat tempat baru nehh...aku bukan lah teros dapat quarters...so aku dapat la dok kat chalet...dalam ikbn ni mmg ade chalet yg dorang wat sewa untuk org luar...chalet kat sini sangat selese...& biasenye sabtu ahad org2 ikbn cakap ramai la org dok sini...

bile aku dapat jek dok chalet neh...syukur la kannn...ade gak tempat yg dorang sediakan untuk aku...tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....yg aku agak goyang bile dengar citer makhluk2 halus nehhh... adoyaiiiiii....balek jek keje mase first day tuuu...aku ngadu la kat mak abah siap nangeh2 okehhh.... aku takotttttttttttttttttttttttttttttttttt....

tapi abah cakap kat chalet aku neh takde pape....maybe chalet len...coz abah da test...tiap kali pas solat abah mmg ngaji...then abah cakap....mase mule2 abah ngaji kat situ...abah tak rase ape2 langsong....bile "mende" tu ade...biasenye bile ngaji mesti abah meremang bulu roma macam penah jadik kat hotel (kat penang) mase mak abah, dila & mie pi holiday baru2 nehhh....anak buah aku (dzakwan) dok meragam....then bile ngaji setiap satu ayat abah bace meremang bulu roma...bile abah test kat chalet aku nehh...abah cakap mmg tak rase ape2 langsong....

even abah cakap camtu ponnnnn....aku dok cakap gak yg aku nak ulang-alek smentare nak dapat quarters nehhh....abah tarbiyah la kat aku macam2....da macam kene konseling okehhhhhhhh....

tapi Alhamdulillah...masok ari kedua kat sini...aku rase cam lebih tenangggggg...takot tu ilanggg...agaknye abah jampi aku kottttt...hahahahah....aku pon tiap kali lepas solat doa mintak Allah lindung aku dari gangguan2 makhluk yg boleh lihat @ tak....

so untuk menggagahkan semangat aku nehhhh...asal pas solat aku ngaji....hikmah yg aku nampak kat sini...Allah murahkan rezeki aku....tapi dugaan tu mesti ade....Allah nak tgk sejauh mane hambaNya yg lemah neh ingat kat Dia...kan...kan...kan...
Wednesday, November 24, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Posting kat mane dayahhh....??

yo..yo...wazap...wazap...!! bertemu kembali dalam entry terbaru aku selepas 2 hari aku melalui liku2 penuh cabaran sepanjang kursus induksi kat IKBN Peretak Kuala Kubu Baru...aku nak online gune henset pon payoh okehhhh...program kat sane agak padat...ye laaaa...2 ari jek kannnn...so tpakase laaaaa aku tkeja-keja macam dalam wataniah da gayenyeeeeeeeee....tapi tak pe la kannnn....tu baru skettttttttttt....huhuhuhu.... (positip neh..positip...huhuhu)

maghrib tadi baru aku sampai umah (ampang)...topek amek aku kat KBS Putrajaya...aku sampai KBS 5.30pm...dia da tpacak kat situ b4 kol 5...kikikiki....kesian adek akuuuuu....aku soh gi round2 dulu putrajaya tu takmooo...takot sesatttttt... =p

ermmm...aku ni ngah penat giler neh sebenonyeee...tapi nak wat gak entry nehhh...kang klau aku tak wat...basi plak citer aku neh kannnnnn...ngeee...

spanjang aku kursus kat sane...aku dapat ramai kawan...tapi yg Nadia, Kak Zana & Kak Suzana boleh dikira paling baek & kitorang dok sebilik...satu bilik mmg 4 org jekkk...rase terkilan gak coz takde gambo ngan dorang...klau tak leh aku tempek dalam entry nehh...

beh kurang kol 1 tadi kitorang yg seramai 100 org lebih nehhh diraikan dalam satu Majlis Lantikan Pegawai Baru di mane mase tu diadekan sesi penyerahan surat penempatan kitorang....debo giler wehhhhhhhhh....da la penyerahan tu KBS wat cam ala2 konvo okehhhh.... sorang2 kene pegi depan...tapi kitorang tak dibenarkan bukak surat tu selagi tak diberitau...

bile da disuruh bukak....menggigil tangan aku nehhhhhhhhhhhhh....sekali bile tengokkkk....aku dapat kat IKBN PERETAK KUALA KUBU BARU jugakkkkkkkkkkkkkkkkk....!! Ya Allah...sekali lagi Allah makbulkan doa aku....Alhamdulillah....berbakol-bakol aku doa hope dapat kat KKB nehhh...ye la kannnnnn...dekat la jugak ngan mak abah....walopon tempat neh mmg hulu gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...tapi pemandangan kat sini cantek woooooooooooo....

haaaaaaaaaaa....lagi 1 mesti korang t'tanye kan ape keje aku nehhh...hehehe...aku still lagi kene mengajar...tapi kali neh aku mengajar vokasional laaaa...bidang kecantikan....so sape2 yg nak cantek sile datang jumpe aku....muahahahahaah....!!

aku neh dalam entry ni jek leh gelak...hakikatnye nak gelak pon da tak larat nehhhh...sok pagi2 da kene btolak pi KKB hangkot barang & teros keje....seb baek laaaaa aku dapat dok quarters... klau tak mencangak gak aku nak kene carik umah sewa....

zzzzzZZZZZZZZzzzzz.... (tak larat nak sambong)

Monday, November 22, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Ronggeng lagi dan lagiiiiiiiiiiiiiiii....

Yeee....bsiaran kite skali lagi dari umahku syurgaku....

klau smalam mase aku ngan bullet....ari ni dari pagi sampai petang ngan dee pulak....misi aku ari neh adelah membeli beg AF (akademi fantasia) yg leh tarik2 ade roda tuuuuuuu....untuk aku bawak pi kursus esok...dee pulak misi dia nak carik pasal jek ngan aku...hehehe....

dari umah aku drive tros gi pekeliling parking kat sane....skali masok 4 hengget...ok laaaaa....klau bayo parking ikot jam tuuuuu kem salam aku nak masok....then aku ngan dee naek LRT gi Bandaraya atau senang citer turun kat SOGO...disebabkan aku tgh kebulo tak bekpes lagi... sampai sogo dalam kol 11 am tros la BRUNCH (bekpes + lunch)....pas makan baru kitorang merayau spanjang Jalan TAR....jalan punye jalan punye jalan....jumpe la beg idaman....maka beg beso gedabak tu aku usung la kulu kilir....tu pon aku soh bungkus dalam plastik....malu aku nak bawak tarikkkkkkkkkkkkkkk tgh2 bandar tuuuu...da mcam org larik umah da gayenye kanggggg....

Da puas pusing jalan TAR...kitorang masok pusing SOGO plakkk...bile da penat nak mati...dee ajak gi secret recipe...dia nak lanjeeeee....suke...suke..suke...!! sambil2 makan tu macam2 la kitorang borakkkkkkkk....macam 10 thn tak jumpeeee....hahahah....

aku klau nak bgosip....ngan minah neh je laaaaaaaa paleng aku pcaye....jujur gilerrrrr gua cakap luuuuuuuuuuu....

pas makan tros pi pekeliling tunggu dee naek bas kol 5 pm....

aku neh ade jek lagi mende nak citerrrr...but i have to make it short...mak aku da bising coz barang2 nak pi kursus sok aku tak packing lagi...tadi dia da sound 2 kali...masok kali ke-3 takot dia bambu aku kangggggggggg...hokhokhokhok....

sambong len....babaiiiiiiiii....




Sunday, November 21, 2010 | By: HIDAYAH HALIM
salam sejahtera & selamat malam....

aku ni actually baru jek balek beronggeng ngan abg peluru...smalam dia sampai jek KL kitorang gi carik2 barang kat downtown...ari ni pulak kuar tengahari gi lunch kat Mr. Tepanyaki Jusco Melawati...pas lunch pusing2 jusco carik baju skolah kaler putih untuk aku pakai mase kursus induksi nanti...

da dapat baju skolah bersaiz 15 sengah yg mmg padan ngan aku...kitorang teros gerak pi putrajaya...bullet & geng2 HKC ade game bola (quarter final)....tahniah kepade pasukan HKC atas kemenangan tadi yang melayakkan mereka ke peringkat semi final...good game...!! tapi dari pemerhatian aku tadi...sebenanye dorang boleh kenduri gol...tapi mungkin Tuhan tak izinkan... heheheh...

dari putrajaya kitorang teros gi taman sri rampai makan kat kedai mamak...sambil2 tu tgk game badminton Chong Wei vs Lin Dan (Mesia vs China la senang citerrrr)....1st set aku agak saket ati tgk Chong Wei men ehhh....byk kesilapan yang "kurang pandai" dia wat....lebih kurang cam aku men badminton laaaaaaa....saket2 ati pon aku ttp sokong la dia kannnn....

ehhh...dari cite makan2....pegi ke cite beli baju skolah...tetibe citer pasai bola...pastu lompat plak citer badminton kannnnn...harap maap...aku mmg suke melalut...sile beri laluan...lagipon ni blog aku...ade aku kesah...?? ekekek...

jam skang menunjukkan kol 12.15 tgh malam...bullet ngah otw balek kontan la neh...Ya Allah...selamatkan perjalanan insan yg aku love neh...mase dia nak balek tadi pon rase cam sedih jekk....aku ni biase laaaaaa....pompuan kannnnnn...ati kristal...slalu tu aku balek kontan ngan dia...tapi skang...owh..tidak lagi...

alaaaaaa....ngengade la ko dayahhhhh....macam la bullet tak datang lagi....yeeeeeee...sile datang lagi...sileeeeee...kedatangan seterusnye aku nak hangkot dia pi low yattt.....yeehuuuuuu...!!

huarrggghhh....mate sudah berat...sok mase untuk beronggeng ngan dee plak....tempat sasaran kitorang sok adelah sekitar masjid india...owhh...adelah lebih afdol sok aku kuar pakai slipa leseh jekkkk...nanti dok bjalan mule la gado saket kaki kannnnnnnn....

ok laaa...selamat bekeje untuk smua yg akan bekeje esok....aku tak kejeeeeeeeee....hahaha...

Thursday, November 18, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Kesian abahhh...

kesian nape...?? bukan apeeee....dari pagi sampai la skang nehhh (jam skang menunjukkan kol 9.20 pm)...tak abes2 lagi keje dia....klau dulu aku tgk abah tak sebizi cam skang nehh...mase zaman aku skolah dulu aku assume tugas sebagai guru neh best sebab keje ikot sesi la kannn...kalu pagi smpai tengahari jekk...klau tengahari sampai petang jekk...sebab dulu aku tgk abah still ade mase nak gi holiday...skang neh nak gi holiday mmg payah laaaaa...

mebi bile abah da senior dalam perguruan neh...& pegang plak jawatan2 tertentu...menyebabkan keje dia melambak-lambak...bile aku ade kat ampang....memang biasenye aku akan tolong abah wat ape2 yang aku rase aku leh buat...ari nih pon dari pagi sampai la ke maghrib baru aku setel taip keje2 abah...tu pon petang aku stop dulu keje2 tu pi amek mak kat opis...kesian tgk abah tetido pas solat...takmo kaco....

oh abahhhhh...bawak2 la stop jap wat keje tuuuu....anakmu yg tgk ni plak rase penat...ehee....

Adehhhhh..... =(

Semalam aku ngan mak, abah & topek gi beraye 5 umah jekkkk....pegi 2 umah yg pertame pon da kenyang okehhhhhhhh....first skali gi Shah Alam...pastu gi Jalan Kelang Lama...pastu gi Paya Jaras...pastu gi Rawang (bape byk PASTU daaaa)....& last skali umah jiran sebelah....ehee...

On the way balek dari Rawang tu perot aku rase saket ya amattttttttt....ye la kannnnn...makan itu...makan ini...sampai jek umah tros aku lompat atas katil mengerekot cam udang kene bako... saketttttttt...saketttttttt..sakettttttt...mak pon soh aku telan obat makjun...

Dalam pade saket2 tu pon sempat lagi la aku layan pesbuk....layan pesbuk bukannye gune perot kannnnnn...ape ade hallllllll...tu pon aku mampu layan jap jekkk...kol 10pm aku da masok tidoq pasai badan aku rase seram sejuk cam nak demam...

Naseb baek bgn pagi tadi cargas sudaaaaaaa....peaceee....!! =)
Tuesday, November 16, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

raye kat kolumpo jekk...

Hai tawan2....SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA aku ucapkan kepade semua umat Islam yg berade di seluroh pelosok dunia (macam la satu dunia bace blog aku neh kannnn)....sape yg balek beraye kat kampong tuu...syiok ar korang ehhh...thn ni aku beraye kat KL jekkk coz mak aku cuti sehari...tapi tade hal...coz mak sedare & pak sedare aku pon melambak kat KL neh tak balek kampong....so esok pagi pas abah balek masjid maybe aku satu family gi beraye umah Pak Long kat Shah Alam & pastu tak tau la ke mane...aku folo jekkk...

Untuk raye sok....tak byk mende yg kitorang satu family masak....ye laaaaa...kitorang pon nak merayau...tapi tadi abah masak jugak la kari daging nak makan cicah ngan lemang....aku plak ditugaskan wat kek batik...mak plak wat agar2...adek laki aku juz wat bodo....ekekekek....

Since aku balek KL nehhh...mane jek aku nak pegi...ape jek aku nak wat...smua aku wat sorang2.... klau kat kontan dulu....klau tak ngan dee...ngan bullet...klau tak ngan bullet...ngan dee...heheh... agak bosan okehhhh....ni yg wat aku tak sabo nak tunggu dee & bullet turun KL nehhh....ade agenda yg nak dibuat....ngan dee agenda len...ngan bullet agenda len....huhuhuhu....

Dalam pale hotak aku neh dok memikir....cam ne laaaaaaa...ngan tempat keje baru nanti....cam ne laaaaaaaa....kawan baru aku nanti....klau dapat kawan yg sengal cam dee takpe laaaa...klau dapat yg lemah lembot...sopan santon....silap2 ngan aku2 berubah jadik cenggitu gakkk....mau terkezot berok dee & bullet bile jumpe aku kangggg....kohkohkoh....

Petang tadi aku ngan mak pi carrefour ampang beli barang2 nak wat kek....da alang2 tu aku beli la skali kasot & tudung untuk aku pakai time kursus induksi nanti....bile aku try pakai tudung kaler putih tuuuuu...powhhhhhhhhhhhh...cam dak skolahhhh....!! tapi nampak cam suci jekk muke....anda rase nak muntah...?? sile terus ke sinki ataupon toilet yg bdekatan dengan anda.... kahkahkah....

Owhh...mase da time....mase untuk gosok gigi...cuci muke....& buat taik mate...sok nak raye kannnnnnnn....da tentu2 jugak sok aku jadik drebar....kang gi beraye tsenggok-senggok lak kangggg....selamat malammmmmmmmmmmmm....
Monday, November 15, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Hari ini... (15 November 2010)

Pepagi bute tadi aku bgn awai pegi service buah hati pengarang jantong aku (kete aku laaaa)..... dak pompuan yg kat proton tu siap sound "hai kak...rasenye cam baru jek anta service...da service pulak".....aku pon jawab je laaa "biase la dek nonnnnnn....akak ni travel kuantan-KL....mau nye tak cepat tua kete akak tuuuu..."

tu klau aku cakap dalam kete aku tak pon dekat2 ngan kete aku tuuu...mau majok lagi skali.... hehehehe...aritu da majok gare2 aku ngan bullet memuje memuji Inspira... =p

pas jek service kete gi klinik pulok nak wat medical check up...ikotkan nak pegi tros pesuruhjaya sumpah...tapi malas aku nak wat smua ari nehhh....paham2 je la kannn...Keyellllllllllll...sok je la kot aku pegi...

nak masok keje baru neh aku kene wat macam2 laa kannnnn....ni aku tak beli lagi baju untuk aku pakai mase kursus nanti....da la kene pakai kaen itam...baju putih...tudung putih....kasot bertutup itam....aku da leh imagine camne rope aku bile aku pakai uniform tuuu...da macam aku mase form 6 dulu....adoyaiiiiii....kelako ar pulokkkkkk... (ehhhh...byk bunyik lak aku ni kannn...org da amek keje tu da cukop bagos...)

dari klinik aku tros balek umah...teros on9 pesbuk...bukak2 jek tros nampak dee....ape lagi...ngok ngek ngok ngek la ngan dia...aritu sedih bagai nak gilerrrr...skang ni kitorang da ok dahhh...huhuhuh....bile nampak bullet on9...ngok ngek ngok ngek ngan dia plak...mamat neh ngah bz ngan bola piala emas raja2...klau takde pape mmg aku da pakse turun KL nehh...ehee...

tghari tolak tepi jap laptop pi dapoq keletung keletang masak utk lunch...klau aku sorang leh gak masak cincai2 jekkk....tapi sebab adek aku ade kat umah...masak la spesel sket kannnn....spesel la sangatttttttttttt....aku kan akak yg bertanggongjawab...hakhakhaktuihhh...kang kebulor plak adek aku tuuuuu...

petang pulak cam biase kene take over jadik drebar mak...hehehe...asal aku ade KL mmg tu la keje aku bile petang...amek mak kat opis...aku kan anak solehah...hahahaha...(sekali lagi aku masok bakol angkat senirik...harap beri laluan)

k lahhh...sebelom korang muntah ijau bace statement aku yg puji diri senirik nehhh...beh baek aku blahhhh....tata titi tutu...

MISI MENCARI HOSMET...

ehem...ehem...testing 1...2...3...aku nak wat iklan jap nehhh...

Perhatian...perhatian...!! Kepade sesape yg sedang mencari rumah sewa di KUANTAN...anda dialu-alukan untuk menyertai program realiti PENCARIAN SORANG HOSMET BERWIBAWA anjuran aku....hahahahah...!!

Kedudukan rumah sangat strategik & agak tinggi...InsyaAllah tak akan banjir...kadang2 bile pagi berkabus cam kat genting highlands (cube korang imagine...syok woooo)...umah teres stingkat....area Indera Mahkota 14....jiran2 majoriti melayu....sewa tak mahal mane ponnnn... persekitaran yg aman sentosa...nak pegi bandar Kuantan tu pon tak jaoh....nak pegi Cherating pon tak jauh jugakkkk....eheee...

Ciri2 individu yg dicari adelah seperti berikot:
  • Keturunan Melayu & beragama Islam
  • Perempuan okehhhhhh....
  • Tak liat bayo sewa umahhhh... (penting nehhhh)
  • Baek ati cam akuuuuu....kahkahkahkah...!!
  • Giler-giler....tapi bukan giler ehhhhh....
  • Jujur...setia...cekap...tekun...amanah....mesra...cepat....& betol.... =p
  • Pandai2 la jage kebersihan dalam umah yekkk....
Korang rase iklan neh cam byk songeh takkk...?? heheheh...ni aku btol2 nak carik tauuu....bukan men2....ciri2 PALENG UTAMA ADELAH 1-3....yg len2 tu saje je nak wat penyedap ayat...sedap kerrrrrr...??

Klau ade yg berminat leh ar inbox aku ehhhh....kat pesbuk aku la senang sketttt...sape yg ade nombo tepon aku leh tepon teros....

Sekian saje iklan saye....makaseyyyy...!!
Sunday, November 14, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Sedetik Bersama Seabad Terasa

Alhamdulillah...smalam bersamaan ari Sabtu (13 November 2010), selesai sudah reunion aku ngan member2 tahun tikus (1984) Sekolah Menengah Taman Tasik Ampang....Kitorang adelah remaje purba yg amek SPM kat skolah tu tahun 2001...

Bertempat di Bora Ombak Ampang & bertemakan White & Jeans....majlis berjalan dengan lancar & sangat happening....aku sebagai sebahagian dari organizer sangat2 berterima kasih kepade smua yg hadir....dengan gelagat2 sporting smua membuatkan majlis yg dihadiri 57 org bekas students SMKTT ini meriah macam tempat tu kitorang yg punyerrrrrrrrrrrrrrrrrrr...!! whoahahahaha....

Walaupun ade perkare2 yg sikit sebanyak mengganggu-gugat persiapan majlis neh...atas berkat kesabaran & kesungguhan organizer smuanye berjaye ditepis...wacha..wacha..wachaaaaa...!! hikhikhik....

Dalam majlis neh...aku & fit buaya ditugaskan untuk mengacarakan majlis...walopon aku penin ngan mamat neh...tapi aku redah jugakkk...penin sebab ape...?? sebab mamat neh mmg sangat memeningkan dari skolah lagi..hahaha...fitttttt...jangan marah aaaaa....aku cakap betol pe...korang tgk la tu ade ke datang reunion pakai baju pagoda....sabo je la akuuuuuuuuu....

Penin2 pon dia ni antare org kuat untuk majlis nehhh....tepukan untuk mamat buaye nehh...clap..clap..clap...wekkkkkkkkk.....

Ni plak aku ngan dott...sile beri laluan untuk gambo gedik kami ni yekkk...muahahaha...dia ni la org yg bertanggongjawab menguruskan segale tempahan kat bora ombak nehhh...

Haaaaaaa...ni plak mastura a.k.a angah bersama ashriq...angah adelah selaku ketua majlis reunion neh...tapi disebabkan ngah membuyong...pergerakan agak terbatas...so keje dia men ngan belon sudeyyyy....hahahaha....si asyriq tu plak selaku body guard mase kitorang gi bli barang2 reunion kat CM aritu...hahaha...

Lagi 2 org organizer adelah....Kucai (yg tengah semangat tiup belon tuuuu...) & aira selaku bendahari....aira yg pakai baju putih pink tuuuuuuuu....dorang berdua neh adelah kapel okehhhh....kepoh jek aku ni kannnnnn...ape salahnye bagitau kannnn...bukan mende tak elokkkkk...ekekek...
Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...ni la kamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...!! ni majlis da nak bersuraiiii...owh sebenanye aku rase mase smalam macam singkat sangat tauuu....rase tak puassss...!!

By the way...thanks again kepade smua...next time kite wat reunion lagi ke kannnnn...maybe dalam 5 - 10 thn lagi la kottttttttttt...diharapkan hubungan silaturrahim antare kite tak terputus sampai bile2...
Saturday, November 13, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Memori Tercipta in Shahputra

Dalam situasi aku skang neh...bait2 lagu Memori Tercipta (Shahila) ni sangat2 tak jemu aku dengar...abes jek lagu neh...aku replay again..again & again...

Klau nak dengar lagu neh...bukak la youtube ekkk....huhuhu

Bergetar jiwa di persada bercahaya
Pertemuan harapan pertama kalinya
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Sukar dipercaya pintunya terbuka

Di sini jua memori tercipta
Walau seketika terjalin kasih kita
Mungkin di sini kita kan terpisah
Kenangan bersama tiada ku lupa

Mengalun suara sesuri bisikan hati
Seiringan mencari haluan berseni
Bergetar jiwa menghadapi mimpi-mimpi
Tiada pun terduga pintunya terbuka

Yang terpahit jua termanis
Semuanya bagiku terindah
Ku ingati buat selama-lamanya
Thursday, November 11, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Good Bye Shahputra...

Before aku menggoreng untuk entry kali neh....aku nak ucapkan Alhamdulillah...syukur ke hadrat Allah Yang Maha Mendengar & Maha Memberi Rezeki...tiap2 kali lepas solat doa supaya aku dilimpahi rezeki tak penah aku lupe...dengan Allah je la tempat aku mohon & merayu apa yang aku nak...& skang rezeki tu sampai di saat aku sedang melalui momen2 indah kat Shahputra ni...

Sedih sangat2 okehhhhhhhhh...malam tadi aku tidoq dalam keadaan teresak-esak...coz memikirkan mereka yg tersayang yg akan aku tinggalkan...smalam tinggal 2 hari...ari ni tinggal lagi sehari je lagi aku berkhidmat di Shahputra...

Kite bukan tau kan rezeki kite cam ner...cam aku ni haaaaaa...datang mengejot...dalam keadaan aku tak ready....ni esok aku da last...tapi meje aku....bilik aku kat umah tuuuu....sket pon aku tak kemas lagi...takde mood...ermmmm...

Tiap2 ari mende wajib yg aku wat...bgado prong prang prong preng ngan dee...tapi standard kitorang ar...gado2 manje...pasni aku mesti rindu saat2 tu...sob...sob..sob...lagi 1 ngan abg bullet aku tuuu...dia da la kaki nyakat aku...pas ni sape nak nyakat aku lagi....?? hikhikhik.... ='(

Aku seronok giler keje kat sini coz kat sini aku enjoyyyyyyyyyyyyyyyy....!! keje yg baru ni nanti aku tak tau la camne...aku dok dgr2 bile da jadik pegawai neh keje mesti la byk...course sane... course sini...ntah2 nak ngadap pesbuk & blog neh pon tak sempat...takpe2...aku carik gak mase kasi sempatttttttt...den torai...huhuhuhu...

Aku ni sebenanye tak kuat dalaman nehhhh...berat jekkkkkk kaki ni nak melangkah sok...aku dok harap bia la lambat mase ni blalu....tapi mak abah, adek2, bullet & kawan2 yg bagi aku smangat untuk aku menuju puncakkkkkkkkkkkkk...!! ekekek....

Di kesempatan ni aku nak mintak maap dari ujung rambot sampai ujung kaki kepada semua yg rapat & tak rapat...yg kenal & kenal gitu2...ye la kannn...spanjang aku keje kat sini tipu la kan klau aku neh tak penah wat salah pe2 kannn...kekadang sengaje...kekadang tak sengaje...

Kepade students & ex-students plak...sori jugak yeee...ye la kannnnnnnnnn...mane tau mase ngan i dulu slalu kene sembur ke kannnnnnn....da name pon lecturer...menyembur tu da mmg skop keje insan bgelar lecturer nehhhh....huhuhu...

Ape2 pon...Shahputra tetap dalam ingatan...i luv u all...muahhhhhhhhh...!!
Sunday, November 7, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Mak..abah...i sayang u oll lebey lahhh..!!

Cuti deepavali neh aku balek KL bukan stakat balek dok umah...tido...beronggeng ngan member2 & sebagainye...tapi ade mende yg nak dibawak berbincang ngan mak abah...ini seriussssssssssss... tapi idok lew aku dok bbincang serius cam dalam meeting kat opis ehhh...ehee...

Aku rase tak payah la aku citer kat sini mende ape yg dibincangkan...tapi aku sangat bersyukur sebab hasil perbincangan tu aku nampak sinar keterujaan dari kedua insan yg sangat2 bermakna dalam idop aku nehhh...penerimaan yg sangat baek...bagi aku sebagai anak ape2 jek yg aku nak buat, restu tu perkara paling penting....hehehe....

Tetibe kannnnn...baru aku tsedar yg aku da dewasa...b4 neh aku tak sedo kediri...ekekeke...sambil aku dok wat entry neh...aku tgk muke abah....aku tgk muke mak....semakin nampak kedot2 kat muke....rambot puteh abah lebih menguasai keseluruhan kepale....rambot itam ade la tinggai beberape belas helai kottt.....mereka da menginjak ke satu usia yg agak veteran....ade rase syahdu dalam diri aku nehh....tak dapat aku bayangkan klau aku takde mereka....pada aku mereka adelah segala-galanye....sumber inspirasi aku...

Sebab tu laaaaaaa...dalam setiap doa aku....doa untuk mak abah paleng utama....aku tau aku belom cukop berbakti....that's y aku harap mereka dipanjangkan umo...supaya mereka dapat melihat kejayaan aku...kebahagiaan aku....& aku nak share ngan mereka....

Ishh...tacim...tacim....aku neh da la cepat meleleh ayaq mata.....kang mak abah nampak plak mate aku merah....k arr...nak pi masok toilet dulu...ciaooo...
Friday, November 5, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

cuti-cuti deepavali (siri 2)...

Sampai jek umah pas kuar ngan member2...rest jap...solat & layan tenet (dapat la merapu meraban meroyan ngan dee yg sengal)...huhuhuhu...

Then bsiap kuar ngan mak abah gi Tesco Ampang cari baju...baju yg diidamkan sudah dalam genggaman...suke..suke..suke...!! Ape2 pon terima kasih byk2 kepade mak & abah kerana merealisasikan impian ku...ceewahhhhh...

Selain cari baju actually abah nak carik adiah untuk member dia....pusing punya pusing tak dak satu pon yg abah bkenan...pastu aku bawak abah pegi kat tmpat aku bli barang ngan member2 tadi kat Galaxy Ampang...sampai situ...satu hal pulakkkkk...abah rambang mate tak tau nak bli ape... pasai byk sangat barang2 cantek...kihkihkih...

Da dapat adiah yg abah nak...kitorang teros balek...yg penting aku nak balek cepat coz nak melaram depan cermin ngan baju baru ituuuuuuuuu....auwwww.....

cuti-cuti deepavali....

owhhh..cuace kat KL ari ni sangat la panas terik....pagi tadi dalam kol 10.00 lebeh...aku & member2 organizer reunion (dott & husband, aira, ashriq & kucai) kuaq pi Central Market cari door gift utk reunion kitorang nanti...

Kitorang parking kete kat Putra LRT Jelatek...then naek tren tros pi Pasar Seni a.k.a Central Market a.k.a CM....tak kuase aku nak drive gi tgh2 KL tuuu...serabotttt...bile sampai CM tu btoi2 mengimbas kenangan kitorang mase zaman skolah dulu...pegi tusyen jek mesti masok CM...padahal takde mende best pon kat situuuu....huhuhu...saje suke cuci mate...tapi tu dulu laaaaa...skang ni da takde mase nak wat mende2 tuuuu....ye ke...?? kihkihkih...

CM skang aku tgk da byk berubah...lebih tsusun & byk mende2 interesting & cantek2 dijuai kat situ...pas puas ati ngan doorgift yg kitorang same2 pilih...kitorang teros tempah nak amek next week...pas tuuuu...pusing2 jap dalam CM & jalan kaki teros gi Masjid Jamek coz geng2 laki neh nak solat Jumaat...aku, dott & aira gi lepak makan kat2 situ...aku pon da mmg ngan kebulorrr...

Mase jalan kaki ke Masjid Jamek tuuu....kitorang jalan kat tgh2 jalan tu kannnn...kat tepi jalan bsepah-sepah warge India ke Myanmar ke aku pon tak tau la kannn dok tepi jalan...kitorang rase cam kat Bombay okehhhhh....ermmm...ni la Malaysia masa kini...dipenuhi warga asing jekk...

Da solat Jumaat...naek tren balek Jelatek...amek kete & gi makan lagik kat Pasar Dato' Keramat pulokkkkkkk...pastu straight pegi Galaxy Ampang carik adiah2 len lagi...sampai saket ar kaki aku...gatai pakai kasot tinggi 10 inci sape soh kannnnnnnnnn....padan muke aku...uhukkk...

Disebabkan aku da janji ngan mak abah nak kuaq plak pas asar...so tpakse la aku mintak izin kat dorang balek dulu...
Monday, November 1, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Email yg aku dapat...saje nak share...kihkihkih

Disebabkan Sejarah akan menjadi mata pelajaran wajib lulus untuk SPM 2013, sila jawab soalan di bawah ini.  Dilarang senyum atau ketawa semasa menjawab, klau tak anda akan gagal.

Siapakah yang membuka Melaka?
a. Param
      b. Parameswari
      c. Pramugari Terlampau
      d. Parameswara
      e. Parang Kontot

Pada tahun 1771, seorang penjajah Inggeris telah tiba di sebuah kawasan yang dikenali sebagai New Hebrides, siapakah dia?
     a. Kapten Hook
     b. Kapten Crook
     c. Kapten Cook
     d. Kapten Cool
     e. Kapten Boleh

Siapakah yang pernah menjadi pemerintah Sarawak?
     a. Brooke Shields
     b. James Beruk
     c. James Bond
     d. Sapok Biki
     e. James Brooke

Siapakah yang membuka Pulau Pinang?
     a. Torch Light
     b. Traffic Light
     c. Francisca Peters
     d. Light and Easy
     e. Francis Light

Salah seorang pahlawan melayu terbilang...
     a. Tuk Janggut
     b. Tuk Misai
     c. Tuk Sideburn
     d. Tuk Misai A Galak
     e. Tuk Bulu Hidung

Pahlawan melayu di Pahang...
     a. Mat Kilau
     b. Mat Silau
     c. M Daud Kilau
     d. Mat Sentul
     e. Mat Rempit

Siapakah Residen Inggeeris di Negeri Perak yang dibunuh oleh Datuk Maharajalela?
     a. Jawa Jerongos
     b. J.W.W Birch
     c. Jay Jay
     d. J.W.Marriot
     e. Jawa Rangers

Negara manakah yang manjajah Tanah Melayu selepas Portugis?
      a. Ayam Belanda
      b. Bela Anda
      c. Blender
      d. Belanda
      e. Blunder

Apakah antara hantaran yang diminta Puteri Gunung Ledang kepada Sultan Melaka?
      a. 7 dulang hati nyamuk
      b. 7 dulang tongkeng ayam
      c. 7 dulang tahi hidung
      d. 7 dulang tahi lalat
      e. 7 dulang gigi arnab

Siapakah Puteri Pahang yang mencintai Hang Tuah?
      a. Tun Mahathir
      b. Tan Tin Tun
      c. Tun Tak Tahu Eja
      d. Tun Teja
      e. Arnold Susahanakeja

Siapakah Puteri Negeri China yang berkahwin dengan Sultan Melaka?
      a. Puteri Hang Li Po
      b. Puteri Kepala Hotak Hang!
      c. Puteri Opah Hang!
      d. Puteri Hang Go Poh
      e. Puteri Hang Cing

Ikan apakah yang melanggar Singapura?
      a. Ikan Bilis
      b. Ikan Masin
      c. Ikan Kembung Masak Asam
      d. Ikan kekek mak iloi-iloi
      e. Ikan Todak

Haaaaaa...tido petang lagiiii...!!

Semalam kan ari ahad kannnnn....mmg siang tu aku ngan dee dok tperap kat umah jekkk... disebabkan kat tv pon bukan ade citer best sangat...dalam kol 3.00 pm cam tu aku pon wat la aktiviti memproses taik mateeeee....krohhh...krohh..krohhh...

Yang paling mengerikannnnnn...aku leh plak mimpi satu Indera Mahkota ni hancor...panjang la plak mimpi aku tuuuuu...aku leh tgk ngan jelas cam ne pokok2 besar tcabot & terbang sket jek lagi nak kene kete aku...time tu aku ade dalam kete...aku menjerit sambil menangeh-nangeh...

Aku dapat tgk gak cam ade lingkaran gelap kat langit sedot umah2 kat area umah aku tuuuu...aku nampak 2 puting beliung mengganazzz...arggghhhhhhhh....!! mase aku baru nak call mak aku tetibe aku tjage...fuhhhhh...lege mak noxxxxxxx...aku tak dapat bayangkan kalau mende tu btol2 jadik...

Siyes u ollssssss...menakotkannnnnnn....bile tjage tu aku tgk da kol 6.00 pm okehhh...tros aku bgn pi solat asar....tu la kannnnnn...org kate jangan tido petang...degil...!!
Wednesday, October 27, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Mujur lahhhh...

Gambo di ambik sebaik tibe di airport Padang (Sumatera Barat)

Ermmm...bebaru neh aku & the geng gi bcuti kat Indonesia kannnn...tup tup...skang ni dalam media tgh hangat pasai gempa bumi kat sumatera barat...sesungguhnya aku bsyukur takde ape2 yg jadik spanjang kitorang kat sane...mase holiday ritu cuace kat sane sangat2 cantek...tak panas terik...sentiase redup...so bile jalan takde la letih sangat...

Ape2 pon aku bdoa semoga mereka di sana sentiasa dilindungi oleh Allah SWT...aminnn...
Wednesday, October 20, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Persona gua jelez ngan Inspira

Semalam aku ngan bullet kuaq pi jalan2 cari makan kat Giant...pas makan tros balek....mase otw balek tuu...sambil bullet drive dengan kelajuan 80km/j kuase tenuk...kitorang pong pang pong pang borak pasai Inspira...borak punye borak punye borak...sampai sudah umah bullet... mase bullet nak wat U-turn kat depan umah dia...bile nak reverse sket skali minyak & clutch aku tak function daaaaaaaaaaa...tekan2 tade effect....ah sudahhhh....

Then...bullet try matikan enjin & start balek...boleh plak tekan minyak & clutch tu...tapiiiiiiii... isyarat enjin dok menyala la plak...tak padam2...aishhhh...jadik len pulak dahhhhh...yg aku ni ati da tak tenangggg...ye arrr...aku sayang woooo kete nehhhh....

Pastu aku pon call la adek ipaq aku bagitau pasai problem kete aku tuuu...bullet plak call member dia bagitau mende yg same...kitorang dapat jokpan yg same...kene computerized balek system kete tuuu...bile isyarat enjin tu menyala jek tak padam2...tu maknenye kete tak sehat...so aku decide pepagi bute tadi anta kete pi klinik (PROTON SEMAMBU)...

Yg aku pelik...mase aku nak panaskan enjin pagi tadi nak gi proton....idok la plak nyala isyarat enjin tuuu...elok je tpadam...aishhhhh...naseb la sampai proton tak ramai org...mau taknyeee...kol 8 aku da tpacak kat situ...dalam sengah jam kete aku siap...org proton tu cakap nanti dorang order Engine Control Unit (ECU) untuk ganti...dalam lebih kurang 2 minggu dia akan call balek if ECU tu da sampai...disebabkan still under warranty...idok lew kene ape2 bayaran...

Aku tanye gak kete aku selamat ke if aku nak jalan jauh nehh...org tu cakap...dont worry tak de masalah coz dorang da computerized kan dahhh...cume better gantikan jek ECU tu utk elak masalah in the future...

Gare2 kete aku wat hal smalam....aku tak leh tido okehhh...tiap2 sejam aku tjage...rase cam tak sabo nak gi proton eh pagi tadi....kihkihkih...bile jadik cenggini kannn...aku ngan bullet tsedo yg kitorang bukan men ghairah dok bborak pasai Inspira tuuu...dulu ponnn...mase aku pakai kancil dulu kannnn...aku penah ar dok cakap pasai nak beli kete....tros kancil aku tu dok wat hal pas satu satuuuu....

Moral of the story...korang jangan ingat korang jek ade perasaan...kete pon ade perasaan okehhh.....sile jage ati & perasaan kete anda....nak cakap puji kete len sile jangan puji dalam kete @ bdekatan ngan kete u olls...kang burok padahnyeeeee....ekekekek...
Monday, October 11, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Cuti2 Indonesia... (Bukit Tinggi & Padang)

Waduhhhh...capek banget gue ari ni...sampeinya Malaysia semalam jam 10.00 pagi di LCCT...Jam 4.oo pagi tadik baru gue sampei di Kuantan...huhhhh...apa2 pun yang terjadi gue & beberapa yang lain masih lagi musykil dengan beberapa perkara...tapi nggak ngapain asalkan ari ni gue dapat menjalankan tugas seperti biasa di kantor...

Mak oooiiii...tergeliat tangan mak nak naip noxxx...hehehe...tu blom lagi spanjang aku kat sane...haku cakap Indonesia kalah org sane okehhhh...tlipat-lipat lidah aku ni haaaaaaa...hahaha...

Ape2 pon aku seronok bile dapat blaja pasai budaya & sejarah Minangkabau...kalau sebelom ni aku juz blaja kat skolah & dari cerita abah jek (ye laaaa...abah aku ni cikgu sejarah)...bile aku experience pegi sendiri tmpat asal Minangkabau ni...sejujurnya tulus ikhlas dari ati aku sangat kagom...lagi2 plak bile tgk Istana Pagar Ruyung...sampai meremang la bulu roma aku bile tgk Istana tu tpacak depan mate...beso gilerrrrrrrrrr...seni rumah tu tersangat la indah & setiap inci rekabentuk sama ade dari tiang, jarak halaman, luas bilik & sebagainye mempunyai maksud & sebab...bukan suke2 ati jek dorang buat tauuuuuu...

Kawasan Bukit Tinggi tu kawasan gunung merapi...kiranya hotel tempat aku & laen2 duduk tu mmg dekat la ngan gunung merapi tu...tapi gunung tu da lame tak meletus...tak aktif da ponnn...tapi mase gempa bumi teruk aritu, mmg siket sebanyak bagi kesan kpd penduduk kat situ...Pak Zam (pemandu pelancong kitorang) cakap, klau gempa stakat 5.3 rchtr kat sane mmg bende biase bagi penduduk...tapi aku sangat bsyukur spanjang kitorang kat sane tak jadik pe2 walopon siket...

Pemandangan kat Bukit Tinggi mmg indah gilerrrrrrrr...kat sane tanaman mmg subur bagaikan juare coz kaki gunung kan sejuk...lagi2 plak tanah gunung merapi ni kite da sedia maklum mmg subur...bile tgk tanaman padi bukit penduduk kat sane memang memang laaaaaaa...x tau nak cakap cam ne...memang laaaaaa...hehehe...cantek..nyaman...sentosa...aman...makmur...ape lagi ekkk...ishhh...serius speechless...Bukit Tinggi ni kawasan pedalaman (kampong)

Klau Padang plak kawasan bandar...malam pertame kitorang kat Hotel Royal Denai View Batu Tinggi...malam kedua kat Hotel Bunda Padang...mase kat Padang kitorang dapat la tgk bangunan2 yg musnah akibat gempa bumi...ade yang tgh renovate...ade yg tgh dirobohkan...ade yg tinggal tapak jekk...

Yang aku pelik...ade satu hotel ni (Angbacang Hotel) mmg totally musnah...tapi bank yg btol2 sebelah hotel tu siket pon x effect ape2...kuase Allah kannn..ape yang berlaku mesti ade sebab...

Banyak la perkare yg membuatkan aku insaf, kagom, pelik & macam2 la spanjang kat sane...walopon tak lame, tapi aku gunekan mase yg singkat tu utk blaja & memahami budaye org sane...InsyaAllah...klau ade rezeki 1 day aku nak bawak insan2 tersayang pegi holiday kat sane...
Wednesday, October 6, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

SAHABAT GUA YG SEMAKIN TUA...

Gambo di ambil mase gi course kat loqstaq

Di waktu dan ketika ini....aku ngah merehatkan pale hotak aku ni....letak tepi dulu skrip jokpan test students aku...hapdet blog japppp....Entry kali ni aku wat special untuk sahabat paling dekat ngan aku NOR HADISAH ARSHAD a.k.a Dee a.k.a Isah (name glamer kat kampong...kikikiki)

Semalam bersamaan 5 Oktober 2010 (Isnin), genapla umo makcik ni 26 tahun...ish..ish..ish...lagi 4 thn je beb nak masok 30...arrrgghhh..tidakkkkkkkkkk....tapiiii..ape ade hal ngan nombor kannn...yg pentingggggg....tak payah la aku kabo kat sini...heheheh...

Pe2 pon makcik....SELAMAT HARI LAHIR yee...aku doakan ko panjang umo & sentiase dimurahkan rezeki....aku harap persahabatan kite kekal sampai akhir hayat....ko mmg sangat baek spanjang aku kenal ko....5 perkare yg puji ko adelah seperti berikot....aku kasik 5 jekk...tak bleh lebih2...selebihnye bia aku simpan untuk diri aku sendiri....heheheh....
  • mase aku masok spital dulu...ko la org yg btanggongjawab bawak aku pi spital "check in" kat sane...ko la org paling gelabah time tu bile aku kene warded...kihkihkih...muke risau aku tgk...tiap2 ari ko tak miss tgk aku kat spital....ade je citer yg ko bawak utk hiburan aku...heheheh...
  • ko sangat2 amek berat pasal aku....dari sekecik-kecik perkare sampai la sebeso-besonye... & ko jugak la yg byk bagi nasihat itu ini kat aku...
  • klau makan ko tak kan lupe aku....
  • ko sentiase bsedia bile aku mintak tolong ape2 kat ko....ko tak penah la bkire ngan aku...
  • ko bawak kete leh tahan gak laju... (puji ke nehh...?? ikot suke aku laaaaaaa...entry aku...)
Present ko kite carik mase kite gi holiday nanti k...ko pilih jekkk...aku mmg da niat nak bli kat sane jekkk...heheh...
Saturday, October 2, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

My leisure time wif mak abah...

This week aku balek KL mmg mase aku byk untuk mak abah aku....pagi tadi kuar umah awal beh kurang kol 9 gi jalan parlimen mencari "sesuatu"...huhuhu...then tros gi skolah abah coz nak konvoi gi open house umah Pengetua skolah tu kat Sg. Buloh....disebabkan awai sangat sampai skolah, kitorang gi lepak kedai mamak kat danau kota layan capati...

Sampai jek umah Pengetua...sambil dok menunggu nak amek makan....beramah mesre la kan ngan cekgu cekgi yg ade...cam biaseeeee & yg aku da agak...org akan cakap.... "oooooo...ni yg sulong yekk....yg kawen aritu adek kannn....so bile lagi...?? da ade ke blom...??"

Well...aku ni suke jawab..."nanti2 laaaaa"

Bile tanye kat abah lagi la dasyat jokpan dia... "dia ni tak laku..."

Wah..wah..wah...lawak kasar abah aku nehh...tapi aku da biase daaaaaaa...abah aku nye style lawak mmg klau yg tak biase tu leh nangeh la kottt...hahahaha....aku neh pulak bile abah da cakap cam tu aku cume mampu "huahuahuahua" je laaaaa....klau takde org tuuu...tau la aku nak jawab pe...ehee...

Da puas beropen house....kitorang gerak balek umah....nak balek umah plak satu hal...jem sesaje...dari hiway DUKE nak smpai umah aku...kete gerak cam kure2...aku rase kure2 pon laju lagi kottttt....aku ni da biase idop kat kuantan yg kurang jem2 nehhh...tu bile balek KL aku kurang penerimaan ngan jem nehh...heheheh...poyo gilerrrrr....

Ni pon mak abah gi lagi open house kat wangsa melawati....aku mmg malas nak ikot....kang wat jem lagi....mau sok balek kontan demam lak aku...kikikiki...

Kesimpulannye...aku skang ngah lapo...nak gi bli beger jap...cau...


Friday, October 1, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Arrrggghhh...careless nye akuuuuuuu....

Hadoiyaiiiiii....cam ne la aku leh lupe bawak kunci umah aku....?? bleh lak aku tinggai dalam umah...arrgghhhh...tensi..tensi...!!

Ari ni aku gi keje ngan Dee coz kol 8.30 pagi dia & staff2 shahputra kene gi cherating sampai ari ahad ni....disebabkan dia kene gi sane naek bas...tu pasai dia tumpang aku...pagi tadi mase aku kuarkan kete, si dee tolong tutupkan pintu umah...soooooo...aku pon menonong je la wat bodow...tak teringat langsong pasai kunci umah akuuuu....

Ni aku tgh menderite tcongok kat opis la nehhh....ingat nak balek melantak kat umah...pastu leh kemas2 beg jap lagi nak balek KL....tapi punggahhhhhhhhhhh...!!

Seb baek la kat cherating jekk...aku ingat nak run jek gi amek kat sane...tapi Tuhan tu nak tolong aku lagi kannn...bile aku call Dee...dia cakap ade staff yg dari sane nak balek kolej...dorang gi sane setup barang je...fuhhhhhhhhh...legaaaaaaaa....dengan selamat kunci telah diserahkan kepade Abg Am (Department IT)....skang ni aku ngah tunggu tu Abg Am sampai je niiii...dapat jek kunci... yahoooooooooooooo....leh balek umahhhhhhhhh...!!

Klau la Dee kene gi johor keeeeeee...kedah keeeeeeeee...kelantan keeeeeee....ganu keeeeee.... jawabnye aku balek KL bawak henbeg aku je laaaaaaaaaaaaa....hukhukhuk....
Monday, September 27, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Pi Mai Pi Mai Tang Tu....

Fuhhhhh....penat neh...penat nehh.... (poyo jekkk)

20 September 2010 (Isnin)
Dalam keadaan mood raye yg masih berbaki....aku melangkah pulang ke kuantan untuk mendidik anak bangse...dalam pale hotak ni dok memikir pasal syllabus...pasal quiz...pasal test...pasal final & macam2 lagi laaaaaa....tapi aku cube untuk setelkan satu2 dengan tenang walopon ati tak bape nak tenang....huhuhu....

21 September 2010 (Selasa)
Masok keje cam biase....p0ng pang pong pang dalam claz....abes mase keje punch out blah balek umah...

22 September 2010 (Rabu)
Pas jage dak2 wat test...beh kurang kol 11 pagi gerak pi Loqstaq pulak...aku, dee, yati & kak ina kena pi kursus kat KPTM kat sane....mmg letih gile babeng.... almaklum je laaaaa...gi sane smua pompuan....kene drive sendiri lak tuuu....tapi takpe...kitorang enjoyyyy...!! tiap2 ari pas kursus mmg ade je la pogrem kitorang kat sane....pogrem ape...?? ade laaaaa....hahahaha....

23 September 2010 (Khamis) - 25 September 2010 (Sabtu)
Kitorang berkursus dengan riang ria....kursus yg sangat enjoy & tak stress....lagi2 plak penceramah kursus ni adelah bekas2 lecturer kitorang kat uitm shah alam dulu...Dr. Narehan & Dr. Rudzi yg mmg kelako & best la senang citer....dalam claz asek gelak je la keje akuuu....aku ni da la mmg suke gelak...hokhokhok....

Last day kursus kitorang abes tengahari...pas salam2 & pelok cium ngan Dr. & member2 len...aku & the geng tros calo balek....tapi bukan tros balek kuantan....tak larat kottttt....kitorang balek KL dulu....drop kak ina kat tol sg buloh...masok KL pon dalam kol 8 mlm cenggitu...then tros gi UKM Bangi tengok dak2 Shahputra game futsal...pas abes game balek ampang....zzzzzzzzzzzzzzz.....

26 September 2010 (Ahad)
Pas bekpes roti canai ngan mak abah....aku, dee & yati siap2 & kol 10.00 pagi tros gerak balek kuantan....mmg nak balek awai....kang lambat2 aku jadik malas nak balek kangggg...kihkihkih....

Haaaa...gitu la diari marathon aku...Kuantan - KL - Utara....Utara - KL - Kuantan....