Saturday, September 18, 2010 | By: HIDAYAH HALIM

Sugar Glider yg sangat comel....


Haaaa...ni la sugar glider...comel giler kannnnn....aku klau minatang cam ni aku suke laaaaa...tapi klau spesis2 lipas ker...kumbang ker....sori....aku geli....hikhikhikhik...bebaru neh aku gi beraye umah member aku, DOTT...kebetulan member2 anak buah dia pon ade skali...one of them siap bawak sugar glider yg dibagi name BRUNO....teruje aku nengok...so pe lagiiiiii....mmg aku tak kan lepaskan peluang pegang minatang tuuu...

disebabkan rase ingin tau yg meluap-luap pasai minatang ni....aku try ar search info pasai sugar glider nehhh...
  • rege dia beh kurang 200 henget ke atas (sekor)...klau sepasang beh kurang 500 henget...takde la mahal sangat....lagi2 pulak ni minatang eksotik....
  • minatang ni byk terdapat kat Australia, Papua New Guinea & pulau2 kat Indonesia....walopon asal sane...tapi minatang ni still leh hidup & membiak kat Malaysia neh..no problemo...
  • walopon sugar glider neh leh terbang cam tupai terbang....tapi dia bukan la jenis tupai...SG ni cam spesis kangaroo coz yg betine ade kantong kat prot...
  • siang dia tido...malam dia aktif...
  • SG ni spesis minatang yg manje....& boleh mati klau kesunyian...so lagi elok klau bele sepasang...
  • SG ni makan buah2...taik dia pon tak busuk...cam jem buah jekk...huhuhu...mase aku pegang ari tu bleh plak si bruno tu berak atas tangan aku....tapi tak rase jijik pon...org kate senang nak jage....
aku ingat nak try pujuk abah aku bli minatang nehh...memandangkan abah pon suke ngan minatang camni...ahaksss...

3 comments:

aien said...

owh gula gelongsor yg omel omel bangat...i pong suke gula gelongsor nih hehe

dee said...

makcik...klu lu bela sugar daddy ni kat umah sini,leh je...aku pon nk ade haiwan peliharaan...aku ingat nk bela lipas la...ok tak?? nnt SG ko ni leh kawan ngn lelipas aku....hahaha....

GEODAIA said...

aien: ko bli ar satu...leh wat adek utk farzana...kihkihkih...

dee: hahahah...giler hape sugar daddy...wehhh..ko takde mende yg comel sket ke nak bele...ni tak lipas yg busuk tu gak ko nak bele...uhuhuhu...