Sunday, August 9, 2009 | By: HIDAYAH HALIM

PESAN ATOK

Entry mende neh...?? Actually cenggini....petang smalam tgh aku dok masyuk layan tenet....tetibe abah datang kat aku hulur selai A4 paper...aku pon tanpe tanye banyak tros bace ape yg tertulis kat paper tu....then abah cakap kat aku "kamu tolong taip ni...pastu letak tajok dia PESAN ATOK"....
Wahhhh....ropenye abah aku neh cipta gurindam pas da naek status atok neh...kikikiki....so excited bapak aku neh...abah mmg suke men ayat2 indah...Almaklum je la cikgu BM...tapi klau dia da marah...habeh kluaq bahasa utara dia cam "bodo piang" & macam2 lagi la...biase la...orang kedah ni mmg kasaq sket...kuikuikui...
So...sebagai pesanan untuk diri aku jugak...saje aku nak share gurindam neh...jom kite bace ramai2 kawan-kawannnnn....1....2....3....
PESANAN ATOK
Ciptaan Abdul Halim Ahmad
(a.k.a bapak aku)
Kalau anak tidak dilarang,
Kelak mudah berlaku curang.
Kalau anak tidak dipesan,
Besar nanti mudah perasan.
Kalau anak tidak dilatih,
Besar nanti mak bapak yang letih.
Kalau anak tidak diasuh,
Besar nanti ramailah musuh.
Kalau anak tidak diajar,
Belum pun besar dah kurang ajar.
Kalau anak tidak dirotan,
Besar nanti menjadi setan.
Kalau anak tidak dikawal,
Takut nanti mudah kene jual.
Kalau anak terlebih sayang,
Besar nanti menyusahkan orang.
Kalau anak terlebih dibelai,
Hidupnya nanti sentiasa lalai.
Kalau anak tak cukup didik,
Besar nanti tak berapa cerdik.

6 comments:

dee said...

aku bagi 5 bintang utk gurindam "pesan atok" ni..hehehee..

GEODAIA said...

dan dan jekk...tu pon sebab abah aku yg wat kannn...cube klau aku yg wat...silap2 tak de bintang ko kasik kat aku...heh...

KOYAN said...

mantap beb!..bleh wat modal madam ceramah motivasi untuk keluarga.....

GEODAIA said...

kikikiki...sile kan la ustaz... pastu bayaran leh wat ke akaun saye yekk...hahahahah....

dee said...

klu ko yg wat..aku bagi 10 bintang...tp, dlm mimpi je la..hehee..musykil gak klu ko leh wat semantap cam tu..hahaha

GEODAIA said...

dee: elehh..ko mmg dengki ngan aku...

ustaz: nak amek je lew...lagipon mende ilmu kan...tak de hal punyo...