Friday, February 6, 2009 | By: HIDAYAH HALIM

Love u Abah...

dari kiri: abah riba dila, mak, aku & arwah onyang


Saje je aku wat title neh untuk entry kali neh...bukan bmakne aku tak sayang kat mak aku...tapi ade mende yang aku nak cite pasai aku ngan abah aku neh...dari zaman aku skolah sampai la akunak keje...leh dikatekan abah yang banyak atur jalan hidup aku...mak tau aku lebih cenderung dalam bidang sukan & seni...then mak tak kesah aku nak pilih ape pon untuk jalan hidup aku... asal bende tu tak salah....tapi abah kan ketua keluarga...so mak pon tpakse la ikot je ape yang abah decide untuk aku....

Dulu pas SPM aku nak wat Diploma Seni Persembahan kat Akademi Seni Kebangsaan tapi abah tak kasik...aku isik borang UPU & aku nak wat pilihan ptame aku Diploma Sains Sukan pon abah tak kasik jugak....then abah bagi cadangan itu ini...aku ikut je cadangan abah tu even aku mmg rase marah sgt time tu...rezeki tak menyebelahi aku utk sambung kat IPTA tapi aku ditawarkan course UiTM kat Kolej Shahputra for Diploma in Office Managment and Technology...aku dipakse pegi...aku pegi even hati ni mmg tak sanggup dok jauh ngan family...

Mase tu aku slalu tpikir kenape abah agak mengongkong jalan hidup aku? Tapi adek2 aku tak pon abah wat cam tu...klau aku marah sgt aku akan cakap kat abah yang abah berat sebelah dengan anak2...aku nak wat itu tak bleh...aku nak wat ini tak bleh....tapi abah wat tak tau je bile aku cakap itu ini....

Dipendekkan cite...bile aku da keje neh...satu ari mase aku balik KL...aku borak2 sambil minum2 petang ngan mak abah...tetibe tkuar topic nape abah wat sme neh....sbg abah dia tau kat mane kelebihan @ kbolehan & kelemahan aku...& ape yang dia buat untuk kebaikan aku...mmg tol pon...skang byk bende yang menyedarkan aku betape abah mmg bijak mengatur jalan hidup anaknye...dia tak nak aku tros tlibat ngan seni coz bagi dia bidang tu tak kemane...aku stuju...aku tgk sendiri pengalaman mmbr2 aku yang masuk bidang seni cume kejap sronok nye....mase skolah dulu plak aku kne gi men netball pringkat negri...abah tak kasik tapi aku gi jugak....at last...result aku tak begitu baik...that's why abah tak mo aku tlalu taksub dalam bidang tu....coz nanti aku nye minat blaja ilang...dia tau kelemahan aku tak reti nak study secare effective & consistent...jenis study hentam kromo...heheheh...

Sebak bile dgr abah explain his reasons word by word...siap bleh cakap....klau aku tak melangkah ke pekan tu...aku tak jumpe 'insan' yang aku ade skang neh...hikhikhikhik...saje nak kasik aku cool balik...

Abah...abah...tu pasal ar skang neh klau abah cakap pe pon...dayah tak bangkang...abah memang seorang yang berfikiran jauh...sentiase bernas walaupon slalu loyar burok....bijak....
cemerlang...gemilang...tbilang....kehkehkehkeh...luv u so much abah...!!

2 comments:

Aku...kan Abangg said...

semoga kasih antara anak - beranak terus mewangi hendaknya...aminnn

GEODAIA said...

Aminnnn...Insyaallah...