Sunday, May 22, 2011 | By: HIDAYAH HALIM

Pesan mak abah... "Kalau nak beli rumah..................."

Isu nak beli rumah mmg perkara yang selalu aku, abah & mak bincangkan....abah mak lebih berpengalaman kannnn....so ade je la pesanan klau nak beli rumah jangan carik yang ituuu...jangan cari yang ini...mesti cam tuuu...mesti cam niiii....antara perkara yang dititikberatkan mereka:

Kemampuan - klau da tau gaji tak beso mane tak yah nak belagak beli umah beso...huhuhuhu...lagipon aku ni muda lagi kannnnn...klau nak berumah beso tros tu mmg la tak mampu...kena la kumpoi duit dulu... tapi kannnnnnnnnn setakat ari neh aku tak terpkir nak umah beso sangatttttttt yang klau org tgk da macam shopping complex ke kannnnnn...cukop la yang sedang2 aja dongggggg....eheeee....

Rumah yang da siap - klau kite tgk skang ni, isu projek perumahan terbengkalai byk da jadik kannnnnn.... tu yang mak abah aku paling risau takot aku tsalah percaturan...dorang nak klau bleh aku carik umah yang mmg depan mate tgk da siap dahhhh...tak kesah la perumahan baru ponnnnn...asalkan nampak la bentuk umah nye kannnnnn....ni idokkkkkkkk, tiang pon tak nampak lagi da cop nak beli...

Beli tanah - mak abah ade gak soh aku beli tanah & design umah sendiri...coz da mmg tentu2 umah tu dijamin siap...aku pon mmg ade tpkir cam tuuu...cume aku tak tau nak bli tanah celah mane....heheheheh... benonye aku prefer wat rumah kat kampong....jiwe neh mmg jiwe kampong kannnnn...takpe laaaa ade mase lagi nak wat keputusan kannnn...lek luuuuuuuu...

Kedudukan geografi - haaaaaaaa...ni isu paling penting nehhhh....lagi2 plak skang ni ngah gempar berita tanah runtuh kat umah anak2 yatim hulu langat....klau kite tgk sejarah tanah runtuh sebelom ni pon mesti kat lereng2 bukit kannnnnnnnn....mcm kawasan perumahan berbukit kat area bukit antarabangsa & seangkatan dengannye contohnye, penah ade sejarah tanah runtuh....mak abah pesan klau boleh elak la beli umah kat situuuuuu....

Nak beli umah ni byk faktor sebenarnye yg kite kene tgk & kaji.....kene fikir kesan jangka panjang coz tu la asset kiteeeee....klau duit ribu-riban da abes bayo kat developer perumahan contohnye, skali umah tak siap2, tak ke nayaaaaaaaa....so kene la kaji gak reputasi developer tu sebelom kite btol2 amek keputusan nak bli umah.....selain tu kene ade hitam putih (dokumen yg ditandatangani pihak yg buat umah & kite yang nak beli umah), klau ade pe2 jadik, nak saman ke hape keeee ade buktiiiiiiiiiiiiiiiiii...

Ishhhhh...klau nak cerita pasai ni sampai abes mmg panjang lebar ar entry aku ni kanggggggggggg....selebihnya korang pkir ar sendiri ehhhhh....rasenye korang lagi bijak kottttttttttt....aku ni masih dalam proses makan nasihat orang tua....so ni sekadar berkongsi serba sikit.... =)

8 comments:

dee said...

kalau nk beli umah...belikan aku skali...hahahhaaha...

GEODAIA said...

boleh jekkkkkkk...jom kite men saidina...aku leh blikan umah untuk ko...jangan kate sebuah...berbuah buah aku leh blikan...ekekekek

dee said...

huahuahua...stakat men saidina tuuuuu...mekasih je laaaaaaaaa..aku tak mau umah yg takde dokumen itam putih ni...kehkehkeh....

GEODAIA said...

hahahahahaah...klau ko nak itam putih..umah saidina pon kite leh wat...nanti kite runding...hahaha *giloooo*

~ Ija ~ said...

meh sini nk share pengalaman aku:

1. amek islamic loan bukan konvensional.. aku amek konvensional.. menyesal gile.. belum setahun 3x naik interest..

2. Developer ada buat beberapa phase promotion.. makin dekat rumah tu nk siap makin mahal harga.. beza antara phase mau mencecah RM50K - RM150K .. sebab tuh ade org yg tiang belum naik dah book rumah tuh..

3. Aku mmg tak sanggup nk hadapi risiko rumah terbengkalai. sebab tuh aku beli rumah dah siap n kawasan yg mmg org dah duduk.. biorlee bayor mahal sket.. lgpun kalau beli rumah yg masih dalam pembinaan.. x larat nk bayar monthly installment + sewa rumah..

4. pastu makin muda ko beli rumah.. makin panjang loan duration ko n makin minimum ko byr bulan2.. sebab tuh aku boleh beli dable story.. mudaa berseri2 laa kate kan..

5. jenis rumah pun kena ikut plan jugak.. macam aku.. aku plan beli 1 rumah yg elok (dable story + corner lot) sebab tu la rumah sampai akhir hayat.. ecehhh.. nnt refinance boleh la besarkan.. pastu kalo mase tuh duit berlebih2 baru beli rumah kecik 1 utk disewakan.. lgpun aku n laki aku sanggup x mewah.. asalkan dpt aset yg best.. rumah aset.. takpe berabis kat rumah.. lagipun aku xmo beli rumah apt/kondo sebab susah sedara mara nk dtg.. pob parking lg.. kalo org tua yg uzur susah lak dia nk menapak dr visitor parking nk sampai kerumah..

okeh itu jer yg aku nk kongsi.. ko boleh jer tanye aku.. tp aku jawab based on pengalaman aku laa.. bukan info yg sah.. hahahaha...

~ Ija ~ said...

lagi 1.. kalo ko beli tanah & design rumah sendiri.. ko kena ade extra22222 cash.. macam renovate rumah laa... macam2 kes.. contractor lari laa.. duit x cukup laa.. macam jiran kt bangi dulu.. terpaksa hold renovate rumah (dah siap separuh).. sebab contractor lari.. dah full payment pulak tuh.. kena postpon sampai dapat carik balik RM50K.. hohoho.. takottt..

GEODAIA said...

wahhhhh...mmg sangat2 membantu information ko neh beb...tq..tq.. nanti klau ade ape2 lagi aku nak tanye leh ar tanye ngan ko ehhh... =)

shahiza said...

setuju sangat....:-0